Systemisch en energetisch werken (coachen) met honden

Systemisch en energetisch werken (coachen) met honden

Vorig jaar ben ik geslaagd voor de AAI (animal assisted intervention) level 3 jaaropleiding Systemisch en Energetisch werken (coachen) met honden. Tijdens dit traject heb ik geleerd om honden ( mijn eigen hond of de hond van een klant) in te zetten als spiegel. Honden zijn vanuit hun puurheid een spiegel van de menselijke ziel en kunnen een enorme hulp zijn bij het bewustmaken van het onbewuste.

Als ik vertel over de opleiding wordt vaak de vraag gesteld: Maar wat is systemisch werken met honden nou eigenlijk?
Wij, net als onze dieren, zijn allemaal onderdeel van verschillende systemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezin van herkomst, werk, relatie, vrienden en de sportclub. Zonder dat we er bewust van zijn hebben al die systemen invloed op ons bestaan. Een effectieve methode om inzicht te krijgen in al deze systemen is systemisch werken waarbij je, samen met een hond, inzicht krijgt op verborgen dynamieken en “gekleurde” patronen.
Daarnaast werk ik vanuit mijn gevoel en zet ik tijdens het coachen mijn hoog sensitiviteit en intuïtie in. Tijdens het coachen werk ik samen met én in aanwezigheid van een hond. Mijn wens is om hoog gevoelige en sensitieve mannen en vrouwen te helpen met hun vraagstukken.

Onlangs ben ik begonnen met een vervolgtraject (verdiepingsdagen) van deze opleiding. Tijdens dit traject zal ik kennis maken met nieuwe methoden voor opstellingen. Wist je dat naast persoonlijke vraagstukken of vragen die betrekking hebben op jouw eigen hond of dier, ook ziekten of symptomen opgesteld kunnen worden.

Holding space
Tijdens de eerste verdieping dag is holding space aan bod gekomen en het levenswiel. Een holding space kan omschreven worden als het creëren voor jezelf of voor een ander , om te ontwikkelen, te groeien of een oplossing voor het vinden van een probleem. Heather Plett wordt beschouwd als een van de eersten die Holding space beschreven heeft. Als coach ga je op reis met een ander zonder te oordelen, daarbij de ander niet het gevoel te geven tekort te schieten, zonder te verbeteren en zonder de uitkomst te beïnvloeden. Respect, harmonie en veiligheid zijn een belangrijk onderdeel van dit proces.

Levenswiel
Het Levenswiel stamt van oorsprong uit het Tibetaanse Boeddhisme. Het Tibetaanse levenswiel is opgebouwd in vier ringen met vanuit het centrum bezien afgebeeld: drie vergiften (bronnen van lijden), dualiteit, de zes bestaansvormen en de twaalf schakels van de keten van voorwaardelijk ontstaan.

Het Levenswiel of wheel of life is een momentje van zelfreflectie, dat veelal ingezet wordt door coaches. Het wiel kan mensen helpen identificeren welke gebieden in hun leven meer aandacht nodig hebben, welke het goed doen en welke wellicht iets minder nodig hebben. De modernere versie van het wiel richt zich op 8 onderdelen die ook wel geluksfactoren binnen het menselijk leven worden genoemd. Het wiel is een cirkel verdeeld in taartpunten. Ieder taartpunt vertegenwoordigt verschillende categorieën die voor de mens van belang kunnen zijn. De meest gangbare categorieën zijn: werk & carrière, financiën, gezondheid, familie & vrienden, liefde & romantiek, persoonlijke groei, ontspanning & plezier en als laatste maatschappelijke bijdrage.

Het levenswiel dat wij gebruiken tijdens de verdiepingsdagen heeft 7 levensaspecten. Deze levensaspecten kunnen betrekking hebben op ieder onderdeel van het leven. Denk bijvoorbeeld aan geld, kinderen, dieren, huwelijk, gezondheid, spiritualiteit, vriendschap en nog veel meer. Het is uiteraard altijd mogelijk om categorieën toe te voegen of weg te laten. Eén van die zeven levensaspecten ben jezelf. De andere 6 aspecten zijn voor iedereen persoonlijk invulbaar.

Eén manier om het levenswiel te gebruiken is door jouw eigen naam en 6 levensaspecten op blaadjes te schrijven en de zeven blaadjes op gevoel in de ruimte te leggen. Het startpunt ben jij. Ga op jouw eigen naam staan en voel wat er gebeurt. Stap vervolgens, in alle rust, op de overige zes blaadjes en voel wat er gebeurt. Het staat je vrij om bij ieder blaadje vragen te stellen. Alles mag, er is geen goed of fout.

Geef een reactie