Onlangs was orang-oetang Rakus in het nieuws. Rakus leeft in het regenwoud van Indonesië en hij had een flinke wond onder zijn oog, waarschijnlijk veroorzaakt door een vechtpartij met een andere aap. De onderzoekers zagen dat Rakus zelf zijn wond behandelde met de bladeren van een lianensoort Akar Kuning. Deze en aanverwante lianensoorten staan bekend om hun geneeskrachtige werking. Ze gaan infecties tegen en bevorderen het herstel van de wond. Tijdens het kauwen van de bladeren smeerde Rakus het vrijgekomen sap direct op de wond. Na ongeveer een half uur stopte de orang-oetang met kauwen om vervolgens ook de bladeren op de wond te smeren. Na vijf dagen was de wond geheeld.
Dat dieren het vermogen hebben om zich te helen met ondersteuning van planten en kruiden is voor mij als veterinair natuurgeneeskundige niet vreemd. Mijn eigen geadopteerde hond Miss T eet smeerwortel als zij last heeft van haar heupen (heup dysplasie) of maag. Chinese roodkopmussen leggen soms geneeskrachtige absintalsem-bladeren in hun nest om zichzelf en hun jongen te beschermen tegen parasieten.
Caroline Ingraham, zoöloog en oprichtster van Applied Zoopharmacognosy, heeft meer dan 30 jaar onderzoek gedaan naar de manier waarop dieren zichzelf helen met ondersteuning van planten en kruiden. Het woord Zoopharmacognosy is samengesteld uit de oud Griekse woorden Zoo (dier), pharmaco (remedie) en gnosy (wetend). De meeste dieren zijn meestal goed in staat om hun eigen remedies uit te kiezen. Ook onze honden kunnen dit. Zij zijn in staat om de juiste remedie uit te kiezen, de hoeveelheid die zij nodig hebben en de manier waarop het toegediend te worden. De remedies die zij kiezen zijn vaak remedies die zij goed kunnen gebruiken voor hun emotionele of fysieke gezondheid.
Als natuurgeneeskundig therapeut krijg ik regelmatig de vraag of er een quick fix oplossing bestaat voor hun dier, terwijl het dier daar niet gebaat is. Wat zou er gebeuren als wij meer zouden vertrouwen op hun eigen oordeel? Laat het verhaal van Orang-Oetang Rakus een voorbeeld zijn van hoe het anders kan.