Mijn eigen hond is een echte fruithond. Kiwi, aardbei, mango, banaan, appel (zonder klokhuis en zonder pitten!!) , bramen of frambozen worden zonder blikken of blozen opgegeten. Haar favoriete fruit is echter de blauwe bosbes. Iedere ochtend krijgt zij als toetje een handvol blauwe bessen. Zodra ik mijn eigen warme havermout met blauwe bessen maak, wacht zij al bij haar voerbak. Dit is één van haar patroontjes. Heeft jouw hond ook van die patroontjes die hem of haar zo uniek maakt?
Ik hoor je al vragen: Mogen honden blauwe bessen dan? Zijn deze niet giftig? Nee, de bessen zijn niet giftig en mogen door honden gegeten worden. Veel van de honden die ik behandel hebben heel graag blauwe bessen. Blauwe bessen zijn zelfs een uitstekende toevoeging aan de voeding van honden vanwege de vele gezondheidsvoordelen. De bessen bevatten onder meer antioxidanten, vitamine B en C en vezels.
Van origine komt de wilde blauwe bes voor in open bossen (zowel in loofbossen als naaldbossen), op heide en veen in Europa, Noord-Azië, Japan, Noord-Amerika en lokaal in Groenland. In een natuurgebied in de regio Boxmeer staan op de rabatten heel veel wilde bosbes planten. Prachtig in de winter maar zeker net zo mooi als de struiken bosbessen dragen. De blauwe bosbes die wij eten wordt voornamelijk commercieel geteeld. Blauwe bessen zijn rijk aan krachtige stoffen zoals antioxidanten en anthocyanen, bevatten veel vezels en belangrijke vitaminen zoals A, B en C en mineralen waaronder kalium, calcium en magnesium. Uit humane onderzoeken blijkt dat antioxidanten cellen beschermen en anthocyanen de hersenfunctie kan verbeteren. Daarnaast ondersteunen blauwe bessen de afvoer van afvalstoffen door het activeren van de lever en stimuleren de darmflora. Blauwe bessen zijn dus niet alleen lekker, maar ook gezond.
Naast de gezonde traktaties zoals fruit of groenten is het voor iedere hond het belangrijk dat hij of zij uitgebalanceerde voeding krijgt. Evenwichtige voeding is belangrijk voor de algemene gezondheid en welzijn van de hond. Er zijn veel soorten hondenvoeding op de markt. Droogvoer (bij voorkeur in de vorm van een hoogwaardige brok met een hoog percentage vlees), natvoer (in blikjes en zakjes), rauwvoer ( KVV of BARF) en zelfgemaakte maaltijden. Mijn voorkeur gaat uit naar KVV. Mijn dame van ruim 12 jaar oud krijgt drie keer per dag KVV (kant-en-klaar vlees). De reden dat ik haar maaltijd verdeel in drie porties heeft te maken met haar leeftijd. Naarmate de hond ouder wordt hij of zij minder actief waardoor de spijsvertering minder goed werkt en de stofwisseling trager wordt. Om dit natuurlijke proces te ondersteunen is het aan te raden om bij senior honden de maaltijd te verdelen over een aantal moment per dag.